Ca. 25 år etter Hans Normann Dahls store og vellykkete separatutstilling på Heggedal Hovedgård stiller Asker Kunstforening igjen ut bildene hans på samme sted 11–19 juni. Denne gangen i samarbeid med hans to sønner og sammen med de tre elevene/ samarbeidspartnerne Åke Berg, Dang Van Ty og Ellen Hesthaug. Alle seks stuene og entréen vil bli fylt med fargerike bilder.

Hans Normann Dahl, Åke Berg og Dang Van Ty har hatt felles sommerutstillinger utenfor Larvik i 38 år sammen med en rekke gjesteutstillere som blant andre Kjell Nupen og Pushwagner. Åke Berg og Dang Van Ty har også undervist sammen med Hans Normann Dahl både her i Norge og i utlandet.

Asker kunstneren Ellen Hesthaug fikk inspirasjon og grunnlag for å satse fulltid som kunstner da hun var elev hos Hans Normann Dahl på Mosebekkskolen.

De utstilte arbeidene er i flere forskjellige teknikker. Noe som er naturlig når det er Hans Normann Dahl som er utgangspunkt for utstillingen. Her vil man se likhet, men også forskjeller i uttrykk og komposisjon.

OMTALE AV ALLE 4 KUNSTNERE

HANS NORMANN DAHL (1937 - 2019) var avistegner, illustratør, grafiker og maler, kjent for sine frodige og fargerike bilder i karikert, figurativ stil. Hans tegninger ble kjent for det store publikum da han var avistegner i Dagbladet 1967–88. Under EF striden 1970-72 ble han kjent for hele landet for sine treffende politiske karikaturer til fremme for nei-siden. Hans engasjement som tegner og hans posisjon som ildsjel for tegnekunsten var uten sidestykke i norsk sammenheng. Han ble utdannet ved Statens håndverks- og industriskole 1952-57 og ved Kunstakademiet i Warszava 1965-66.

Han har illustrert en mengde bøker, som blant annet Snekker Andersen og Julenissen av Alf Prøysen 1971.

Fra begynnelsen av var Hans Normann Dahls hovedinteresse tegning, bokillustrasjon plakatkunst og avistegning. Fra 1980-årene og utover gikk Hans Normann Dahl mer og mer over på maleri, men uten at gløden for tegneundervisningen eller interessen for bokillustrasjon ble mindre. Dahls maleriske grep er humoristisk og form- og fargerikt, og han veksler mellom de klassiske disipliner stilleben, portrett, aktmaleri, landskap og interiør.

Ved siden av sitt kunstneriske virke underviste han i tegning og illustrasjon ved Statens håndverks- og industriskole, Arkitekthøgskolen i Oslo og Statens Kunstakademi. Han var i tillegg aktiv i Tegneforbundet. Han var med på å stifte Olav Mosebekks Tegne- og Malerskole i Oslo 1995, og var skolens leder og lærer i klassisk tegning.

Han er innkjøpt av mange store norske kunstinstitusjoner som Nasjonalgalleriet, Norsk Kulturråd, Bergen Billedgalleri og Stavanger Kunstgalleri.

ÅKE BERG (født 1946) er en populær kunstner som har opparbeidet seg et godt kunstnernavn. Han har holdt en rekke utstillinger, og foretatt utsmykninger flere steder i Norge, blant annet i Larviks nye politihus og NRK.

Åke Berg er bosatt på Bjønnes mellom Larvik og Sandefjord. Han kan beskrives som en romantisk kolorist med vakre og ukontroversielle motiver. Disse er ofte hentet fra Vestfold, som han er sterkt knyttet til. Fra sitt atelier vindu har han utsikt til kystlandskapet og Oslofjorden.

Berg arbeider med maleri, grafikk og akvarell, og bruker flerfoldige sterke farger som han er opptatt av skal harmonere godt, og danne en virkningsfull helhet. Bildene skapes fra skisseblokken, som han alltid bærer med seg på sine turer i naturen.

Han er vårens og sommerens maler. Han er på lag med årstidene og gjør sitt for å holde på varmen og fargene lengst mulig.

I fjor høst hadde han en stor, fargerik utstilling på Gulden Kunstverk utenfor Drammen, som solgte godt.

Åke Berg har utdannelse fra Oslo Tegne- og Maleskole, Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS), der han blant annet studerte under Egil Weiglin og Hans Normann Dahl. Etterpå har han tatt tilleggsutdannelse som grafiker ved SHKS og Norsk Kunstakademi.

Berg har undervist ved malekurs i inn- og utland, blant annet ved Den nordiske malerskole i Frankrike. Der han også hadde et atelier opphold ved Cité internationale des Arts i Paris i 1998.

Åke Berg - www.akeberg.no

DANG VAN TY (f. 1954) er født i Vietnam og kom til Norge i 1968 sammen med flere andre vietnamesiske krigsofre. Han er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (bokillustrasjon) og Statens Kunstakademi, og har vært hospitant på et litografiverksted.

Under utdannelsen arbeidet Van Ty i en barnehage, og han sier selv at erfaringen herfra har preget mye av hans motivverden: «Ofte kler jeg barna i bildene mine i klovnedrakter, slik at de kan være glade og triste på en gang. Dermed blir barna heller ikke Hans og Grete, men kan være hvem som helst. I

disse klovnedraktene får barna frihet til å sveve eller sitte på en liten klode mutters alene og tenke. Jeg er ikke opptatt av at figurene skal ligne, men ha et uttrykk typisk for barn.»

Dang Van Ty debuterte på Høstutstillingen i 1981 og har siden hatt en rekke utstillinger i Norge og utlandet, blant annet i Vietnam. Han er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Norsk Kulturråd i tillegg til flere kunstforeninger og private samlinger.

Dang Van Ty har skrevet og illustrert bøkene Min barndom i Vietnam og Hjemreisen, samt vært illustratør for flere bokutgivelser. Han har også virket som tegnelærer ved Olav Mosebekks Tegneskole og arrangerer nå maleskole i sitt eget atelier. Dang Van Ty - http://www.dangvanty.com

ELLEN HESTHAUG (f. 1948) var elev ved Olav Mosebekk’s tegneskole fem av de siste årene skolen eksisterte. Hun deltok også på flere spesialkurs i blant annet monotypi, dyptrykk, pastellkritt-tegning, akvarell og akt-tegning med ballettmodell.

Årene ved Mosebekkskolen gjorde at hun fikk utviklet seg som kunstner ikke minst på grunn av mengdetrening. Miljøet på skolen inspirerte til produksjon av et imponerende antall bilder pr. uke. Samtidig fikk hun god trening i å tegne croquis og akt. Ofte satt hun ved siden av Hans Normann Dahl mens de tegnet, og ble inspirert av hans måte å tegne raske skisser. Han var særlig opptatt av hennes frodige fantasi, og de delte mye humor i bildene. En gang han var spesielt travel, ga han henne et illustrasjonsoppdrag. Det gjaldt eventyrboken «Duskerull i fritt fall». Boken kom først ut etter at perioden ved Mosebekkskolen var avsluttet.

Ellen Hesthaug startet sin utdannelse med fire år på Statens Håndverk- og Kunstindustriskole. Senere har hun gjennomført flere kurs ved Asker Kunstskole, Drammen Kunstskole, Institutt for kunstterapi, Gerlesborgsskolan i Sverige og ikke minst Mosebekkskolen.

I årenes løp har hun rukket å stille ut bildene sine mange steder i Norge. De mest vanlige stedene er selvfølgelig på Østlandet der hun bor, men Trøndelag og Vestlandet er også ofte besøkt.

Hun viser i dag at hun behersker akryl- og akvarellmalerier fullt ut. Hun går heller ikke av veien for å utforske nye teknikker som å male med bare fingertuppene, eller bruke nye materialer som bølgepapp, sand eller bladgull.

Hennes motiver spenner fra det lyse og drømmende til den mørkeste dramatikk. Hun viser også en fabulerende, unik eventyrverden med innslag av undring og en god porsjon humor. Bildene viser ofte også symbolikken den lille, svake mot den store, sterke. Uten særlig respekt for autoriteter, fanger hun det dyreaktige og humoristiske i selvhøytidelige personer.

Hennes beste stunder har vært – både som barn og voksen - når hun kan sitte helt alene og la fantasien få fritt utløp, uten å bli forstyrret. Hun liker å utfordre vedtatte «sannheter» og ensrettet mangel på fantasi. Hennes største fortvilelse, er å se A4 tilværelsen mange mennesker lar seg fange, eller fanger seg selv i. Hun oppfordrer til å slå ut vingene, og utforske alt det spennende du har låst ned inni deg! Jeg er veldig glad for at jeg har så mye fantasi, og for at jeg har det morsomt i mitt eget selskap, avslutter Ellen. Ellen Hesthaug – https://www.hesthaug.no

No items found.
apps